My Blog

Tentang Awak&Kite…NurCinta Kami…

Agar-agar roti

Dessert of the day..

Agar-agar roti.. Resepi search kat myresipi.com cumanya ummi tak ikut step&ikut mana aci ajelah.. Resipi lain, hasilnya lain.. Next time, nak ikut betul-betul resipinya..

20120924-212529.jpg

ini bahan-bahannya..

Cari agar-agar bertanda halal jakim@halal yang diiktiraf jakim tak ada kat speedmart&mydin mart.. Maybe kalau kat tesco@giant ada kot. Masalahnya, asal pergi situ aje asyik lupa aje nak beli.. Jadi ummi yang teringin nak makan ni, beli ajelah jenama nona..

Susu segar nestle menjadi pilihan kerana lebih sedap dari dutch lady.. Kurang rasa lembu tu kot.. hihihi😀.. Susu cair memang pakai F&N..

Ada lagi bahan yang ummi lupa nak snap gambar iaitu roti.. Semalam ummi buat bread roll, kulit tepi roti digunting&simpan. Jika anak-anak tak suka makan tepi roti, gunting&frozenkan.. Jadi bolehlah buat agar-agar roti atau bread pudding baked/steam.

Tepi kulit roti direndam supaya ianya lembut tapi ummi tak rendam pun, terus blend dengan susu segar+susu cair+gula empat sudu. Hasilnya, roti tidak hancur dengan lumat.. Inilah kerja orang malas. Next time, kena rendam semalam, hasilnya roti akan sebati bersama bahan rendaman.

Kemudian, agar-agar nona dimasak mengikut cara di belakang kotak.. Satu kotak 400ml air. Senanglah guna nona ni berbanding agar-agar yang keras panjang-panjang tu.

Agar-agar dah menggelegak dicampur dengan bahan blend, biarkan mendididih..

Taburkan milo dibawah bekas kemudian tuang agar-agar yang siap di masak.

Sejukkan&boleh hidang untuk dimakan🙂

>; mujahid musleh pasti akan dilibatkan dengan persiapan tersebut..

20120924-223948.jpg
semangat menolong ummi

20120924-224355.jpg
posing sat naa😉

20120924-224504.jpg
love for you my babies!🙂

20120924-224656.jpg
yummies!

Alhamdulillah, rasanya memang sedap cuma tak berapa nak keras sebab kekurangan agar-agar.. Kena tambah lagi dua kotak bagi dia sedang-sedang keras.

Trylah bila ada kelapangan ya🙂

20120924-231015.jpg

siap!🙂

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: