My Blog

Tentang Awak&Kite…NurCinta Kami…

Homemade Playdough

Project hari ni dengan mujahid musleh kesayangan kami ialah membuat tanah liat atau playdough, mujahid musleh lebih senang memanggil playdough berbanding tanah liat—–> ummi dan walid yang suka panggil tanah liat..🙂

Bahan-bahannya:

20121125-183828.jpg

:: Tepung gandum > 4 cawan
:: Garam > 1 cawan
:: Minyak masak > 4 sudu kecil
:: Air > 4 cawan
:: Satu bekas cream tartar yang macam dalam gambar

20121125-184132.jpg

Campurkan kesemua bahan, kacau sebati kemudian masak atas api perlahan.

20121125-184312.jpg

Kacau hingga likat dan tidak melekat, ni masih melekat lagi..

20121125-184358.jpg

Playdough yang dah siap🙂

20121125-184501.jpg

Bahagi kepada beberapa bahagian untuk diwarnakan

20121125-184547.jpg

Adik dengan warna hijaunya..

20121125-184613.jpg

Kak long menguli warna merahnya jadi sebati

20121125-184648.jpg

Mummy dengan semangat kebiruannya..

20121125-184738.jpg

Tangan kami yang berwarna

20121125-184813.jpg

Sejukkan dalam plastik yang berasingan

20121125-184910.jpg

Ada empat warna- merah, hijau, biru dan warna adik buat sendiri biru+hijau
Purple yang kecil ditengah tu, idea kak long mencampurkan playdough merah+biru=purple🙂

________________________
Resipi boleh google, ummi rujuk blog musingsfromasahm.com&tengok youtube..
Selebihnya, modify sendiri mengikut keperluan nak buat berapa banyak playdough.
Ikut apa yang ada kat rumah.. Kebanyakkan pakai minyak vege, corn.. Ummi guna minyak masak jelah.. Hihihihi🙂

Indahnya harini..
Akhirnya, dapat juga buat playdough untuk mujahid musleh dan ianya kepuasan pada ummi.. Tak sangka, boleh juga buat playdough, tinggal rajin dengan malas jelah nak melayan mujahid musleh.

Sepah?
Semestinya!🙂

Alhamdulillah.. Alhamdulillah.. Alhamdulillah..
Terima kasih Allah,
Atas kurniaan nurcinta dalam hidup kami..
Jadikan mereka mujahid musleh yang menyenangkan hati dan perasaan..
Amin🙂

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: