My Blog

Tentang Awak&Kite…NurCinta Kami…

Melempeng

Ummi kepingin sangat mahu makan kuih gulung berintikan telur setelah melihat di blog kak ita di MASAM MANIS. Memang terliur dan terbayang-bayang! Lagilah photographynya yang memang superb cantik dan menyelerakan. Maka ummi pun, kenenkan kat nanny dan menunjukkan gambar tersebut. “Mama, along nak makan kuih gulung yang macam ni lah, teringin dan terliur giler…”
Mama ” alah, ini senang je, bolehlah buat petang ni ”

Ok, setel sudah kenen ummi.. Maka, projek melempeng pada petang ini akan melibatkan mujahid musleh sayang..

Resipi asal boleh tengok kat blog Masam Manis.

Kat bawah ni resipi nanny🙂

Resipi Lempeng:
:: Tepung gandum
:: Telur sebiji
:: Garam
:: Susu cair/ fresh / santan
:: Pewarna merah&hijau
-Blend semua bahan&tapis kemudian warnakan

20121220-021940.jpg

20121220-021955.jpg
adunan merah&hijau

Resipi Inti:
:: Telur ikut kuantiti nak banyak atau nak sikit-boleh adjust🙂 3biji telur dikocak.
:: Bawang besar dipotong dadu
:: Kicap Manis/Masin
:: Garam&Gula
:: Asam Jawa atau sos tomato
:: 5 sudu besar lada blender (lada kering yang direbus&dicuci bersih+belacan diblend)-boleh adjust sama ada nak pedas atau tidak, sesuaikan dengan kuantiti telur.

Caranya:
-Panaskan minyak, tumis bawang sampai naik bau
-Masukkan 5 sudu lada blender, tumis hingga garing
-Masukkan telur dan buat macam omelette
-Buh asam jawa sikit, garam, gula&kicap.

20121220-023027.jpg
siap!🙂

Proses Melempeng

Non-stick pan lagi bagus sebab tak melekat& size yang kecik lagi ok kerana ngam-ngam comel🙂
Panaskan sikit sahaja minyak/butter mungkin dalam 5 titik minyak.
Kemudian, curahlah satu senduk kecil&ratakan supaya bulat

20121220-023330.jpg
beginilah🙂

Proses Menggulung

Letak inti atas lempeng di tepi, kemudian gulung sekali..
Kepitkan kiri dan kanan selaras dengan hujung, kemudian teruskan proses menggulung.

20121220-023547.jpg
adik pun nak gulung juga…

20121220-023852.jpg
taraaaa😉

20121220-023951.jpg
jemput makan🙂

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: