My Blog

Tentang Awak&Kite…NurCinta Kami…

Tahun Baru Masihi

Entri pertama untuk tahun 2013🙂
Lama wordpress tak berupdate, busy sikit pun ada, malas yang paling banyak menguasai diri.
Mungkin perubahan hormon three series-hohoho~ alasan karut!😉

Apabila masuk tahun masihi yang baru maka;

Walid akan berusia 30 tahun pada 6 April 2013

Ummi pula pada 8 Ogos 2013 menginjak ke angka 30 tahun.

Manakala, mujahid musleh kesayangan kami…

20130105-012110.jpg

Si omel yang berumur satu tahun dulu, kini sudah memasuki angka enam tahun.. ahhh! rasa macam tak percaya, kami sudah ada anak yang berumur enam tahun..

Apabila melihat gambar ini, masih terbayang si omel ini sedang bertatih jalan jatuh.. Sekarang, kak long sudah enam tahun.. langkahnya semakin panjang, ilmu didadanya juga sedang dikembangkan..

Gigi gusinya juga sedang tumbuh dan ianya sakit.. kesiannyalah anak ummi ini..

Usaha kami untuk tahun ini : Khatamkan Iqra’ 6, Bacaan Solat, Penerapan Aqidah, Jawi dan juga Peter&Jane hingga series 12. Semoga ada kelapangan masa dan kerajinan yang bombastik😉

Kak long sayang, selamat menempuh alam tadika untuk kali ketiga. Semoga perjalanan mencari ilmu walaupun sukar tidak mematahkan semangat kak long ye sayang. Ilmu Allah sangat luas, carilah, dalamilah dan hayatilah agar kak long menjadi muslim yang cintakan ilmu Allah. Semakin kenal Allah, semakin cintakan-Nya. Amin.

20130105-012926.jpg

Adik Na ummi sayang ni.. Aaminah Adriyana Wafi.. aduhai, si kecik ini akan berusia tiga tahun bulan April nanti.

Masih comel dan garang juga.. mood pun suka sangat swing tiba-tiba.. hobinya menangis dan merengek.. sakit hati&telinga menguasai diri kami ada tikanya..

Tapi adik memang rajin mengemas.. rajin buat sepah dan rajin juga mengemas. Adik pasti akan tolong ummi jika nampak ummi sibuk mengemas mainan yang wafies beraktiviti. Terima kasih adik.

Paling happy, adik dah boleh drypers free.. ke mana-mana berjalan sudah tidak memakai pampers. Tidur tengahari juga tidak mengenakan pampers. Alhamdulillah🙂
Tidur malam? masih berpampers lagi sebab kami malas nak kejut bangun bawa ke toilet. oh ye, time kak long dulu, memang set masa bawa ke toilet untuk potty train time malam. Bila terlewat, habis bawah toto.. hihihi🙂

Adik sayang, ada rezeki lebih.. walid akan hantar adik ke tadika untuk seemster kedua ye sayang.. jika tiada kelapangan rezeki, tahun depan baru adik ke sekolah tau..

Usaha kami: Khatamkan iqra’ 2 & bacaan Peter&Jane series 2.. Semoga dipermudahkan🙂
Bacaan solat ikut kemampuan adik.. Huruf jawi boleh sebut tanpa gagal..

Adik Adriyana, ummi sayang adik.. bocah kecil ummi ni nak masuk tiga tahun.. cepatnya masa berlalu.. adakalanya, ummi tak sanggup hadapi kenyataan yang adik akan tinggalkan zaman pelat adik.. adik akan tinggalkan pampers adik.. adik akan tinggalkan kami.. sungguh, roda itu berputar dengan laju😦

20130105-014402.jpg

Abang cinta ummi! dulu abang cool aje.. sekarang ni, asyik menangis dan selalu mengekor ke mana kami pergi. asal tak nampak salah seorang daripada kami, abang akan menangis.. abang tak boleh nak main sendiri bersama kak long dan adik.. haishhh, stress terasalah sangat. cuma kami lebih banyak beristighfar umtuk hilangkan rasa tidak-tidak.. aduhai si abang penguji!🙂

Walaupun, abang baru aje menjengah usia setahun, tapi untuk tahun ini.. abang sudah dua tahun tau sayang! sian kan baby yang lahir bulan December😉

Abang dah mula berjalan, tapi ummi tak sanggup melihat keligatan abang hingga menimbulkan benjol sana sini… baiklah ummi dan walid dukung atau lebih rela tengok abang merangkak. tak lama lagi, dengan bangganya abang akan say goodbye pada merangkak😉

Usaha Kami: Abang boleh baca iqra’ 1 dengan baik dan boleh mengenal huruf hijaiyyah dan aphabet dengan baik mengikut kemampuan abang. lebih behave apabila dibawa ke mosque😉

Anak-anak kami sudah meningkat usia, kami pun begitu juga..
Semoga tahun ini dan tahun-tahun berikutnya, kami dapat bersama mendidik mereka.
Ada usaha yang perlu diteruskan dan diberi penambah baikkan..
Ada juga perkara yang perlu ditinggalkan untuk kecemerlangan hari berikutnya.
Sungguh, diri ini terasa tua..
Makin menghampiri KEMATIAN yang PASTI..
Allah, matikanlah kami dalam husnul khatimah, amin…

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: