My Blog

Tentang Awak&Kite…NurCinta Kami…

Masalah

“Masalah” satu perkataan yang amat tidak disenangi oleh manusia tetapi di dalam dunia ini tiada sesiapa pun yang akan terlepas daripada sebarang masalah. Sama ada masalah tersebut kecil atau besar, terpulanglah kepada setiap individu untuk menilainya. Maksudnya, satu masalah yang menimpa seseorang, mungkin amat berat bebanan yang dirasa bagi dirinya, namun sekiranya masalah yang sama menimpa individu lain, ia mungkin menjadi satu masalah yang ringan sahaja. Masalah juga melibatkan berbagai-bagai aspek, mungkin dari sudut kewangan, dari sudut kesihatan, rumahtangga dan lain-lain lagi.

Cumanya yang menjadi persoalan ialah tentang bagaimana cara untuk menangani masalah tersebut. Ketika menghadapi masalah, diri pasti akan menjadi tertekan dan manusia secara tidak langsung akan mencari-cari “sesuatu” yang akan mengurangkan tekanan tersebut.

Ketika ini, mereka berpeluang memilih dua jalan.

Pertama, Cubalah untuk mendekatkan diri kepada Allah s.w.t dengan sedekatnya-dekatnnya dan hati pasti menjadi tenang kerana ia janji Allah s.w.t.

Kedua, bila mana hati menjadi resah kerana diselebungi masalah, mereka ada kala cuba untuk menenangkan diri dengan jalan mencari hiburan keduniaan. Dan yang pasti, pilihan kedua ini bukan sahaja tidak akan dapat mengurangkan tekanan masalah yang dihadapi, lebih daripada itu ia menambah lagi masalah yang lain…

Apa-apa pun, seperti kata-kata orang ramai, kehidupan mesti diteruskan. Cubalah untuk mendekatkan diri dengan Allah s.w.t dan sentiasalah berfikir cara-cara untuk menyelesaikan setiap masalah. Sedikit demi sedikit, jalannya pasti ditunjukkan oleh Allah s.wt. Tiada satu persoalan di dunia ini yang tiada jawapannya.

Advertisements

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: